Bibelen og skærmen

Bibelen og skærmen

Bibelen er tilgængelig online. Det er super - men der er altid to sider af teknologiens nye landvindinger i forhold til vores bibelbrug.

Hakon Christensen,  

“Hvad gør det ved mit åndelige liv, at jeg altid er online?”
Svaret på det spørgsmål afhænger af, hvem vi er. Nogle vil sige, at det er dårligt for os, mens andre vil mene, at der er mange muligheder for at blive opbygget åndeligt på internettet og med de forskellige former for digital teknologi, som vi går rundt med i lommerne, ørerne og hænderne.

Teknologi med to sider

Da Gutenberg opfandt trykkekunsten i midten af 1400-tallet, var det en “informations revolution”. Fra da af kunne tanker på tekst spredes meget hurtigere og længere ud, end man nogensinde havde kunnet før. Det betød bl.a. at Bibelen blev tilgængelig for mange flere, end den havde været tidligere. Og før Gutenberg var det der med at have en eller flere Bibeler i sit hjem ikke noget almindeligt.

På den måde er de sidste fem århundrer en unik periode for bibellæsning og information i det hele taget. Teknologien understøttede det åndelige liv. I dag har vi mulighed for altid at have en Bibel ved hånden – enten på tryk eller på telefonen.

Men trykkekunsten gjorde det også muligt, at sprede dårlige budskaber, som var i strid med kristen tro og bibelsk vejledning. Trykkekunsten kunne både bruges og misbruges. Det samme gælder for de digitale hjælpemidler, som vi har fået de seneste år. Ny teknologi stiller os altid over for nye muligheder og valg, som vi må være bevidste om. Teknologi i sig selv bliver kun vores tjener, når vi ikke lader den være herre i vores liv.

Overfladisk læsning

Derfor handler det om at være bevidst om farer og muligheder ved ny teknologi. Også når det handler om digital bibelbrug. For hvad gør det ved min bibellæsning, at den foregår på en skærm?

Vi ved fx fra forskning, at vi læser anderledes på en skærm, end når vi læser i en bog af papir. Mange af os “scanner”, når vi læser på en skærm, og konsumerer meget mere tekst, end hvis det er på et stykke papir. Og vi kan ikke rumme al den information vi får, hvis vi da overhovedet fanger den, når vi læser så overfladisk.

Så kunne vi selvfølgelig bare sige, at vi altid vil læse i trykte Bibler, fordi det så er lettere at fordybe sig i bibelteksten, og det kan da også for nogen være en god idé. Men fordi at nogen af os, læser mere fra en skærm end fra papir, kan vi tage “scanner-læsningen” med over i læsningen fra papir. Så det vi har brug for at øve os på, er at læse i dybden – både på papir og skærm.

Brug det godt

Det afgørende er, at vi som bibellæsere, er os bevidste om, hvordan vi bruger de digitale redskaber.

Følgende råd er hentet fra bogen “From the Garden to the City” af John Dyer, og giver os god hjælp:

 

I Bibellæser-Ringen tror vi på, at det er godt at tilbyde bibelbrug på forskellige medier. Derfor laver vi både trykte materialer og flere digitale hjælpemidler til bibelbrug, men sammen med disse redskaber, ønsker vi også at vejlede til en reflekteret brug af de medier og muligheder som findes.
Støt dette arbejde i dag!

[payment_pre project=”21″ title=”Tak for din støtte!”]

URL: https://blr.dk/digital-bibelbrug-teknologi-har-altid-to-sider/