Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

10 gode råd til bibellæsning

Her finder du ti enkle råd for bibellæsning. De både hjælpe dig å komme i gang, og til at fortsætte med at bruge Bibelen hele livet - med udbytte.

10 gode råd til bibellæsning

1. Vær tålmodig

Prøv ikke at forstå at i Bibelen på en gang. For Bibelen er ikke en bog som du får fuld overblik over med det samme – den åbner sig lidt efter lidt. Sådan siger Bibelen det selv:: «Dine ord giver lys når de åbner sig.» (Salme 119,130)

Som børnene i Narnia bøgerne bruger lang tid på at forstå livet på den anden side af klædeskabet, må vi også gradvis vende os til Bibelens verden. Men vi kan lære meget af den nysgerrighed, som børnene viser: De udforsker den ukendte verden med åbne sanser, og selv om de træder ved siden af undervejs, findes der en Aslan, som giver dem nye chance.

2. Vær nysgerrig

Bibelen er ikke én bog, men mange. Den består av 66 forskellige bøger – og vi taler om helt forskellige genre: Nogen er korte, og nogen er lange. Nogen er formet som historier, mens andre er poesi og ordsprog. Nogen fortæller hvad vi skal gøre, andre indeholder historier som vi ikke bør prøve at efterligne. Derfor skal vi ikke læse Bibelen som en roman. Gå hellere fram sådan som du gør på et bibliotek: Vær nysgerrig og kig på hylderne. Tag en bog ud og begynd at bladre i den, og glæd dig over den fortællestil, som netop denne bog har. Tag den gerne med hjem og læs den færdig, , før du begynder på en ny.

3. Begynd med noget ‘enkelt’

Begynd med et af evangelierne om Jesus i Det nye Testamente. Du tror måske du ved alt om Ham. Du vil blive overrasket hvis du tager et evangelium i sin sammenhæng, kapitel for kapitel.» Begynd for eksempel med at læse Markusevangeliet, derefter et andet evangelium. Så får du et klart billede af hvem Jesus er, før vi går til vanskeligere stof. Men heller ikke evangelierne er bare enkle. Mark Twain skal have sagt: «Det er meget i Bibelen jeg ikke forstår. Men jeg har meget større problemer med alt det jeg forstår. At vi skal elske vore fjender, for eksempel. For det klarer jeg ikke.»

4. Vær forventningsfuld

«Hver gang du læser, skal du åbne bogen med et ønske om at Gud må vise dig noget. Hvert kapitel er som en mark, hvor der findes en kostbar perle, netop til dig», (citat tidligere biskop Eivind Berggrav fra Norge). Forventningen om å opleve noget godt kender vi fra vores eget liv. Når vi har glædet os til at møde et menneske, får samtalen en ekstra god start. Sådan er det også med Bibelen. Når vi går til læsningen med forventning om å få noget godt, er det lettere å finde de gode ‘perlerne’ bag ordene.

5. Vær åben

«Gud plejer å tale stille til os, og derfor er hans stemme let at overdøve», sagde en mand for 70 år siden. I dag er det måske endnu lettere at overdøve Guds stemme. For vi møder så mange indtryk igennem lyd og billeder, at det ikke er let at koncentrere sig om at læse en bog. Derfor kan det være godt å bruge lidt tid på at forberede sig og blive åben for hvad Bibelen siger til os. Nogen beder en kort bøn før de begynder at læse, nogen sætter lidt musik på, nogen tænder et lys, mens andre sætter sig  et bestemt sted i huset. Fællesnævneren er, at de prøver å lukke alt andet ude og være åben for hvad Bibelen har at sige.

6. Se det for dig

Bibelen har magten til at skabe indre billeder, hvis vi er åbne over for dem. Vi kan fordybe os i teksterne og forestille os, hvad der sker, som om vi selv var til stede. Vi kan høre lydene og lugte lugtene omkring os. Disse indre billeder kan være meget virkelige. For de viser scener fra et liv, der virkelig er blevet levet. Fra bogens sider rejser den levende Jesus sig foran os. Derfor kaldes Bibelen for en levende bog. Det er også, hvad bogen selv siger: “For Guds ord er levende og virksomt og skarpere end noget tveægget sværd.” (Hebræerne 4,12)

7. Find mellemrummet

Hverdagen føles ofte, som om den er helt fyldt. Ikke desto mindre er der nogle huller, som vi kan udfylde ved at læse Bibelen. Et af disse rum kan være vores hellige sted. Nogle finder et fast sted at læse Bibelen, eller et fast tidspunkt. Man kan markere dette hellige rum i hverdagen med et kors, et lys eller et ikon. Andre oplever, at de lytter bedst til Bibelen, når de går eller løber, eller når de sidder i toget eller bussen. Fælles for os er, at der er sådanne rum – udfordringen er at finde dem. Hvad er det hellige rum i din hverdag?

8. Læs ikke alene

I Danmark læser de fleste Bibelen alene. Men mange mennesker har meget svært ved at koncentrere sig om at læse alene. I mange andre lande er det ikke sådan; der er det almindeligt at mødes for at læse Bibelen. Man kan mødes i en større gruppe, der læser i Bibelen sammen, eller bare to eller tre. En bibelven er en god hjælp. Der er en ven, som du har en aftale med om at læse Bibelen. I kan mødes på et fast tidspunkt for at læse i Bibelen sammen. Læs højt for hinanden, gerne et eller to kapitler, og tal om det, I har læst. Så har du nogen at tale med om det, du har læst.

9. Bed om indsigt

Bibellæsning og bøn hører sammen. Det er en god vane at bede om Helligåndens hjælp til at forstå, hvad vi læser. Nogle gange forstår vi det ikke, eller vi kan finde ordene for udfordrende. Så kan det være en god hjælp at lægge sine tanker frem for Gud i bøn, gerne sammen med andre. Derfor er det godt at være en del af et fællesskab, en kirke eller en menighed. I et levende fællesskab med andre mennesker, der også læser Bibelen, kan vi få hjælp og støtte til at forstå ordene i Bibelen – og bruge dem i vores eget liv.

10. Luk ikke Bibelen

Du må aldrig lukke Bibelen. Lad Bibelen ligge åbent fremme hele tiden. For så vil den kalde dig til at læse videre. Dette er meget praktiske råd. For en åben bibel er nærmest som et levende væsen. Den følger dig med sit blik, mens du går forbi og spørger, om du skal læse videre, hvor du slap i går. Hvis vi lukker bogen og lægger den på hylden, er den nemmere at glemme. Men en åben bibel i huset minder både os selv og andre om, at det er den vigtigste bog i huset – og i livet.

__________

(Hentet fra Bibelselskapets hjemmeside i Norge)