Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Anmeldelse af "Dyb hvile og dynamisk liv"

Når der skrives en bog, som udlægger en central bibeltekst, fanger det naturligvis min opmærksomhed. Derfor denne anmeldelse

Anmeldelse af "Dyb hvile og dynamisk liv"

“Dyb hvile og dynamisk liv” er en gennemgang af Bjergprædikenen, som vi finder i Matthæusevangeliet kap. 5-7. Det er sognepræst og mangeårig bibelunderviser Jens Ole Christensen, som har skrevet bogen.

Der er tale om en undervisende bog, og efter mit skøn ikke en “bibelmediterende” udlægning, som jeg ellers tænkte, da jeg først så undertitlen til bogen: “Bjergprædikenen læst langsomt”. Det betyder dog ikke, at der ikke lægges op til eftertanke og refleksion, men det er mere over læserens egen tro og liv, end det er over selve bibelteksten. Jens Ole er nemlig ikke tilbageholdende med at tage fat på de svære spørgsmål og problemstillinger, som Bjergprædikenen rummer. Det handler fx om håndtering af konflikter, hovmod og hykleri.

Selvkritisk discipelskabsundervisning

Hele vejen igennem bogen får Jens Ole trukket Bjergprædikenens temaer og udfordringer op til vores nutid, og hans evne til skarpe analyser af vores samtid fornægter sig ikke, så teksten taler ind problemstillinger, som vi kender til i nutidens samfund.
Bogen rummer også en del refleksioner over og kritiske kommentarer til den del af kirkelandskabet, som Jens Ole selv er en del af; den såkaldte højrefløj og vækkelsesbevægelserne. Det betyder også, at hvis man ikke føler sig hjemme på samme fløj, så vil dele af bogen opleves som irrelevant. På den anden side bliver det en meget målrettet og praktisk discipelskabsundervisning, til en gruppe af kristne, som har det som et udtalt ønske, at leve i overensstemmelse med Bibelens ord og vejledning.

Sammenhæng

Til sidst har jeg lyst til at understrege noget af det, som jeg syntes er den største styrke i bogen: At Bjergprædikens indledende saligprisninger udlægges og kobles tæt sammen med resten af Jesu undervisning. Den første saligprisning lyder: “Salige er de fattige i ånden, for Himmeriget er deres”. Det åndelige underskud er udgangspunktet for ethvert menneske, og det er definerende for min relation til Jesus. Jeg må nemlig finde hvile hos ham, for at kunne leve det liv, som han kræver af mig. Og som jeg som troende faktisk også har et ønske om at leve, fordi jeg ønsker at følge efter ham.
Bogens titel har sin ankergrund i denne samtidighed mellem åndeligt under- og overskud.

Bogen anbefales hermed varmt, og jeg håber, at vi får mere bibelundervisning af samme kvalitet i fremtiden. Det fremmer nemlig bibelglæden!

“Dyb hvile og dynamisk liv” er udgivet af LogosMedia, og kan købes her.