Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Anmeldelse: Få substans bag bibelsynet

Bogen "Bibelens syn på sig selv" skærper bibellæserens syn for Bibelens særegenhed

Anmeldelse: Få substans bag bibelsynet

Med nogle års mellemrum, er det nødvendigt, at vi får en bog, som sætter klart fokus på Bibelens særpræg: At den er Guds ord til mennesker. Derfor skal der lyde en tak til Peter Olsen for, at han har skrevet “Bibelens syn på sig selv”, og at han har gjort det i en form, som er klar, “lige på” og let at forstå.

Bibelglæde
Mange som læser bogen, vil nok i forvejen have det synt på Bibelen, at den er Guds ord. Men det er godt at få dette underbygget, for der er mange kritiske røster til denne overbevisning, og i sidste ende vil det blot give (mere) bibelglæde, når vi ved, at det er Guds tale til os, vi lukker op for, når vi åbner vores Bibel.
“De kritiske røster” eller den bibelkritiske teologi får flere steder svar på tiltale. Denne teologi er naturligt nok, noget som fylder mest for teologistuderende, men det vil også være relevant for dem, som går i kirke hos en bibelkritisk præst, at overveje hvad hans/hendes bibelsyn betyder for den forkyndelse, som man lytter til fra vedkommende.

En samlet fortælling
Jeg glæder mig særligt over, at Olsen gør meget ud af at tale om Bibelen som et samlet hele. Ganske vist ikke på detailplan, så Gammel Testamentes profetier følges til dørs med deres opfyldese i Ny Testamente, men dog så det er klar for os, at der er en klar og vigtig sammenhæng mellem de to dele af Bibelen. Det har vi brug for at høre, da fragmenteret bibellæsning og bibelbrug desværre er noget som fylder en del blandt bibellæsere i Danmark.

Mangler der selvkritik?
Én ting jeg savner, er en klarere markering af, hvad der kan være af farer for bibeltro bibellæsere. Her tænker jeg bl.a.på faren for at intellektualisere eller “teologisere” Bibelen, så den bliver et teologisk opslagsværk, frem for netop Guds levende og virksomme ord til mennesker. Det kunne være interessant at have denne mere selvkritiske vinkel med også.
Jeg glæder mig over bogens sidste kapitel, som rummer seks gode råd til hvordan man kan læse i Bibelen. Meget mere kunne naturligvis skrives om dette – men heldigvis henviser Olsen til videre inspiration til dette den hjemmeside, som du læser denne anmeldelse fra;-)
Alt i alt en god og vigtig bog, som jeg gerne anbefaler til den, som gerne vil have mere substans bag overbevisningen om, at Bibelen er Guds ord!

Bibelens syn på sig selv
Skrevet af Peter Olsen
Udgivet af LM Sønderjylland-Fyn og Vestjylland samt Dansk Bibel Institut
Kan købes her for 49 kr her.