Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Bibelen er ikke bare et opslagsværk

Interview bragt i Tro&Mission nr 3, 12. februar

Bibelen er ikke bare et opslagsværk

Af Karin Borup Ravnborg

At man kalder sig bibeltro er ikke ensbetydende ned, at man læser så ofte i Bibelen, som man selv ønsker, siger landsleder i Bibellæser-Ringen, Lasse Holmgaard Iversen.
”Mange af os vil rigtig gerne, fordi vi ser den som Guds ord til os og det sted, hvor vi lærer ham at kende og får styrket vores tro. Vores udgangspunkt er et andet, end når vi åbner en hvilken som helst anden bog: vi er ikke i gang med at blive underholdt eller oplyst – vi ønsker at møde Gud.”

Kan være svært

Men det er ikke altid så let, viser en undersøgelse foretaget for fire år siden blandt organisationer på kirkens højrefløj. Her svarede hele 86 procent af de adspurgte, at de ønsker at bruge Bibelen mere, end de gør lige nu. Det er en ret høj andel, når man tænker på, at de adspurgte var en del af organisationer, der alle anser Bibelen for at være Guds ord.
Det kan der være flere forklaringer på, siger Lasse Holmgaard Iversen.
”Jeg tror, mange har en forventning om, at når Bibelen er Guds ord, må den også sige mig noget. Og hvis vi i en periode ikke mærker noget, mister vi måske lysten og modet til at læse i den. Vi må stå ved, at vi godt kan have en skuffelse over Bibelen, eller der er ting, vi decideret ikke kan forstå. Og så må vi hvile i, at netop fordi det er Guds ord, må vi også forvente, at det arbejder i os, uanset hvordan vi oplever det. Det er en trøst – nogle gange en ringe trøst, må jeg være ærlig og erkende.”
”Det er ikke alle, der elsker at læse. Bibellæsning kan godt få en klang af noget intellektuelt, men i dag er der heldigvis mange andre måder at tilegne sig Bibelen på,” siger han og fortæller, at Bibellæser-Ringen lige nu arbejder på at udvikle en podcast til personlig bibelbrug.

Ikke opslagsværk

Derfor kan Lasse Holmgaard Iversen bedre lide udtrykket ’bibelbrug’, når han taler om at læse i Bibelen.
”Der er en fare for, at vi søger i Bibelen for at finde de rigtige svar, når vi skal udtale os om en sag. Bibelen er ikke et teologisk opslagsværk. Den er en brugsbog, hvor det, vi læser, gerne skal omsættes til liv. Her finder vi ud af, hvem Jesus er, og hvad det er for et liv, han ønsker vi skal leve.”
Desuden er det vigtigt, at vi tager højde for, at Bibelen er skrevet ind i en bestemt kontekst, mener han.
”Den negative side at bibeltroskaben er, hvis vi glemmer, at Bibelen – selv om den er Guds ord – også er skrevet ind i en bestemt tid og kulturel kontekst. Det kan medføre en slags dovenskab, hvor vi ikke sætter os ind i sammenhængen, som ellers netop kan være med til at lukke bibelteksten endnu mere op for os.”

Gode vaner

Den gode bibelbrug kommer ikke nødvendigvis af sig selv, understreger Lasse Holmgaard Iversen.
”Som med så mange andre ting her i livet har vi også brug for gode vaner, når det gælder vores bibelbrug. Ellers bliver vores bibelbrug let præget af tilfældighed. De gode vaner hjælper os til at gøre det, vi gerne vil gøre. De er gode – ikke for vanens skyld, men for det, du gerne vil,” siger landslederen for BLR.

Fem gode råd til bibelbrug

  1. Overvej dine grunde – noter tre gode grunde til, at du vil læse i Bibelen
  2. Variér din brug – gerne to-tre forskellige muligheder (lydbog, læseplan, notesbog…)
  3. Sæt en ramme – evt. fast tidspunkt, samme stol, fast ritual
  4. Gør det sammen – find en ”bibelmakker” og reflektér sammen over teksten
  5. Vær realistisk – find det niveau, som er muligt for dig