Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Bibelinspirator: "Hebræerbrevet er en af mine absolutte favoritbøger i Bibelen"

Kom med ind foran computerskærmen, når Bibelnøglens skribenter arbejder med teksterne. Her er det bibelinspirator Ingolf Henoch Pedersen

Bibelinspirator: "Hebræerbrevet er en af mine absolutte favoritbøger i Bibelen"

I Bibelnøglen til januar kvartal 2021 er bibelinspirator i Bibellæser-Ringen Ingolf Henoch Pedersen en af skribenterne. Vi har spurgt ham, hvordan det har været at skrive forklaringerne til Hebræerbrevet 1-8.

Du har skrevet forklaringer til Hebræerbrevet kapitel 1 til 8. Hvad fik du selv ud af at arbejde med disse tekster?

Hebræerbrevet er en af mine absolutte favoritbøger i Bibelen. Det var derfor med stor glæde, jeg påtog mig opgaven med at skrive om nogle kapitler herfra til Bibelnøglen. Hebræerbrevet er nok det skrift i Det nye testamente (NT), som allertydeligst trækker en linje tilbage til og viser en sammenhæng mellem Det gamle testamente (GT) og NT. I Hebræerbrevet bliver det gjort tydeligt og klart, at Jesus er kommet som opfyldelsen af alt det, som tidligere er skrevet og sagt i Skrifterne. Den nye ordning, som han er kommet med, overgår langt den gamle. Jesus er den største af alle! Det er Hebræerbrevets budskab og ærinde til os. Det fik jeg på ny øjnene op for, da jeg arbejdede med teksten, og det blev vigtigt for mig at formidle det videre i mine forklaringer til disse otte første kapitler i Hebræerbrevet.

Opdagede du noget nyt eller overraskende?

Jeg har ofte læst salme 8 i Salmernes bog og glædet mig over den som en fantastisk salme om mennesket som Guds ypperste skabning. Men nu ser jeg, at i Hebræerbrevet (kap.2,5ff.) bliver salmen forstået som en salme, der handler om Jesus som den største af alle, som alt er blevet underlagt. Det blev for mig en ny understregning af, at der er større perspektiv og en større dybde i GT end lige det, man opdager ved en overfladisk læsning. Det handler jo om Kristus – først og fremmest!

Hvis du helt selv kunne vælge – hvilken bibeltekst ville du så gerne skrive en forklaring til?

Jeg har på en særlig måde fået lov til at arbejde med nogle af ”De små profeter” i GT. Så måske vil en af dem være en førsteprioritet. Umiddelbart kan indholdet i disse skrifter fremstå som sværttilgængeligt for os i dag, men netop derfor kan der være en tilfredsstillelse ved at få lov til at vise, hvor aktuelt og nærværende budskabet er for os – også i denne del af Bibelen.

Bibelnøglen er en læseplan, hvor der til hver dag i året er en bibeltekst samt en forklaring til teksten. Du kan læse mere og bestille her.