Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Bibelteksten er et landskab

For Peter Legarth, som er professor i Ny Testamente, er Bibelen både et arbejdsredskab og den afgørende kilde for troen

Bibelteksten er et landskab

Som teolog lærer man at gå akademisk til bibelteksten – for at kunne udlægge den opbyggeligt i fx en prædiken. For nogen bliver det akademiske ikke kun noget, som de beskæftiger sig med under studiet, men fortsætter. Det er tilfældet for Peter Legarth, som efter 41 år som forsker og underviser, stopper som ansat på Menighedsfakultet til nytår.

Vi har talt med Peter om et liv i spændingsfeltet mellem Bibelen som en fagbog og en troskilde.

Som underviser i Det nye Testamente, har du mange gange sagt til de studerende: “Teksten først – dernæst kan I læse forklaringer”. Hvordan kan man arbejde fagligt med teksten alene?

Det er vigtigt, at det er teksten, der står i centrum. Den er jo Guds Ord. Jeg ser teksten som et stort landskab, hvor jeg går på opdagelse og bliver ved at finde nye ting. Hvis jeg skal blive fortrolig med teksten, må jeg selv arbejde med den – så den kan komme til at arbejde med mig! Her er bøn om Åndens hjælp vigtig. Og tid! Det er en god idé at læse teksten langsomt med pauser og eftertænksomhed. Bibellæsning er ikke noget, der skal overstås i en fart.
Vi får en rigtig god hjælp i Bibelen med alle de krydshenvisninger, der er anbragt ved teksten. Det kan give en masse udbytte, hvis man bladrer rundt i Bibelen for at læse parallelle passager. Og her kan en bibelordbog jo også være rigtig nyttig.

Det, jeg selv aktivt har fundet ud af, husker jeg, men jeg glemmer let det, som jeg passivt har læst mig til i forklaringer og kommentarer.

Har dit professionelle arbejde med Bibelen givet afkast til den personlige opbyggelse?

Ja, afgjort. Bibelen er ikke blot et arbejdsredskab, men den er troskilde. Begge dele. Det bliver ikke konstruktivt, hvis Bibelen blot bliver et klinisk arbejdsredskab. Det må ikke ske. Når jeg arbejder med bibelteksten, har jeg i sidste ende med Gud at gøre.
Det er en gave, at jeg som fagperson har adgang til det sprog, som Bibelen er skrevet på. Det giver en særlig nærhed til tekstens puls, og det åbner også op for nogle dimensioner i teksten, som jeg ikke lige havde lagt mærke til i den danske oversættelse.
Selv har jeg ofte haft glæde af at undersøge, hvorledes Gammel Testamente (GT) bliver fortolket i Ny Testamente (NT). Ganske hyppigt er der en mængde undertoner og tanker i GT-teksten, som er underforstået i NT-teksten, og som ikke kommer direkte til udtryk. Det er spændende at gå på opdagelse her.

Hvordan foregår din personlige bibellæsning?

Min bibellæsning foregår sammen med min kone. Vi læser et stykke fra Bibelen sammen, men i to forskellige oversættelser for at få indholdet belyst bedst muligt.
Vi snakker derefter sammen om teksten og beder. Jeg har lært meget af min kone, som ikke er har Bibelen som fagbog, men som kender Bibelen rigtigt godt.

Peter Legarth har netop udgivet bogen ”Moseloven – Det magtesløse ord fra Gud”.

[payment_pre project=”21″]