Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Bodil beretter fra påske

Forfatteren til påskerefleksionerne "Beretninger fra påske - øjenvidnerne fortæller" deler her sine overvejelser om hvorfor påsken er relevant i dag

Bodil beretter fra påske

Bodil Friis Skjøtt er anerkendt som en dygtig formidler af Bibelen. Og det er uanset om hun gør det i fortællingens form; som bibelunderviser eller – som i “Beretninger fra påske – øjenvidnerne fortæller” – på skrift.

Men hvilke tanker ligger der bag sådan et arbejde?

Ind i hovedet på Bibelens personer

“Påsken er en begivenhed, som er altafgørende for, hvad der ellers er at sige om den kristne tro. Derfor må og skal påskens fortælling også gentages igen og igen. Den er også så kraftfuld og overraskende at man ikke er færdig med den, selv om den fortælles igen uden store og nye tilgange til den.
Min tilgang er heller ikke ny, men der kom nye vinkler på historien for mig, da jeg lod indgangen til de store og ualmindelige begivenheder være de almindelige mennesker, som jeg kan komme i øjenhøjde med. Jeg har forsøgt at komme ind i hovedet på dem. Jeg har levet mig ind i deres situation, og ladet dem tænke tanker, som ikke direkte fremgår af fortællingen. Samtidig har det været vigtigt for mig at blive inden for rammen af hvad vi ved fra bibelteksten selv” fortæller Bodil.

Kredser om korset

I ”Beretninger fra påske” er korset et tilbagevendende element. Bodil svarer på hvorfor:

Påsken er helt central for hvad kristentro handler om. Og korset står helt centralt i påskens fortælling. Vi møder korset gennem Simon, som blev korsbærer; den romerske officer, som blev korsfæster og Nikodemus, der blev tilskuer til samme kors-handling. Jeg bliver nysgerrig, når så forskellige mennesker forenes og på en eller anden måde finder sammen omkring korset, og det som udspiller sig dér.

På den ene side skal vi komme på den anden side af korset – hen til opstandelsen og til et liv som kristne i lyset af opstandelsen.
På den anden side må vi aldrig blive færdige med korset, som om det er en fortælling, vi har nu har set den fulde dybde af. For også i dag kan korset sige os i hvert fald disse to ting:

  1. Gud bliver vi aldrig færdig med. Vi bliver ikke færdige med at forstå ham. På koret møder vi den største ondskab, den største kærlighed, men også den største vrede og den største sorg. Gud slipper den største kærlighed løs og han gør det uden garanti for, at der er nogen der griber den om lader sig favne af de udstrakte arme.
  2. Vi kan ikke falde så dybt i sorg og smerte – hvad enten det er den vi selv er genstand for, eller den vi kommer til at påføre andre – at Gud ikke også findes nedenunder den og møder os med et: “Der har jeg også været og der er jeg også nu – med dig og for dig”.
    Jesus ikke bare døde for os. Han døde på et kors og mere nedrigt, smertefuldt og ydmygende bliver det ikke.

Påsken forener

“En af de ting, som har gjort påsken stor og vigtig for mig, har været at fejre den sammen med mennesker hvis traditioner og livsbetingelser er så anderledes fra mine og så opleve, at påskens fortælling forenede os på tværs og på trods af vores forskellighed. For her er det, som er større og som i sidste ende gør os ens i vores længsel og behov, og som forener os, når vi fokuserer på det samme og vandrer i samme retning – i lyset korset og opstandelsens nye virkelighed” slutter Bodil af.

“Beretninger fra påske – øjenvidnerne fortæller” kan bestilles her.