Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Dårlig samvittighed kan føre til komplet bibel-blokering

Klumme i Tro&Mission nr 1, 15. januar 2021

Dårlig samvittighed kan føre til komplet bibel-blokering

”Når sådan nogen som dig stiller sig op, får jeg dårlig samvittighed lige med det samme”. Det var kommentaren fra en bibelskoleelev, som deltog i min undervisning, om hvordan vi kan læse i Bibelen. Hun var i det mindste ærlig. For jeg har på fornemmelsen, at der er mange, som ligesom hende har dårlig samvittighed over deres manglende bibellæsning, men som ikke tør sige det.

Hvor stammer den dårlige samvittighed fra?
Der er muligvis flere årsager, men jeg har på fornemmelsen, at bibelskoleeleven har ret i, at det godt kan være fra ”sådan nogen som mig”, som har talt om bibelbrug på en dum måde. For nogen har det lydt som et lovisk krav om at leve op til et bestemt fromhedsideal, for at være en ”rigtig” kristen, og ikke som den gave og kilde til troens vækst, som jeg mener, det er. Vi, som er forkyndere og ledere, kan også blive så forhippede på at fortælle om alle Bibelens glæder og fornøjelser, at vi kommer til at stoppe det ned i halsen på folk, i stedet for at vise hvad det er for en skat, vi ønsker, at alle må få del i. Og for det tredje så fortæller vi nok for sjældent om vores egne kampe med at læse i og forstå Guds ord.

Spørgsmålet er, hvordan vi hjælper hinanden bedre, så vi kan få taget fat om problemet med den ødelæggende skyldfølelse, som på sigt kan føre til komplet bibel-blokering.
Jeg tror, vi først og fremmest skal begynde ved den gode intention. Sagen er nemlig den, at mange af dem med den dårlige samvittighed faktisk drømmer om, at Guds ord må være en del af deres dagligdag. Derfra kan vi måske sammen finde gode veje til, at Bibelen faktisk bliver åbnet og læst.
Dernæst tror jeg, at vi som underviser om bibelbrug og troslivet i det hele taget, gerne må understrege, at vi læser i og lytter til Bibelen for vores egen skyld. Gud har ikke brug for at vi læser i Bibelen hver eller hver anden dag! Han ønsker at møde os i sit ord, fordi vi har brug det, som han har at give os.
Og én ting mere: Vi skal minde hinanden om, at bibelbrug ikke er en solo-sport! Bibelen er givet til det kristne fællesskab, og for nogen af os, kan det netop være det at bruge Bibelen sammen med andre, som skal til, for at vi kan få del i dens gode indhold. Det kan være i en bibelstudiegruppe, i samtalen med en god ven eller i forkyndelsen i missionshuset.

Hvad med bibelskoleeleven? Da hun fik at vide, at det var ok at holde en pause med at læse i Bibelen, med det formål at genfinde glæden i den ad en anden vej end lovisk pligtfølelse, var det som om, at der blev løst op for noget.

Lasse Holmgaard Iversen
(tidl.) Landsleder i Bibellæser-Ringen