Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Den gode vane er vigtig

"Selv synes jeg, at det er svært at få brugt regelmæssig tid i bøn og med Guds ord", Thomas Sørensen som er gift og bor i Århus.

Den gode vane er vigtig

Thomas fortæller, at han ofte hører fra sin egen generation, at det er svært at få brugt regelmæssig tid med bøn og bibel. “Her ville jeg ønske, at jeg var drevet af en umådelig stor indre længsel, som gjorde det nærmest umuligt for mig ikke at storme hen til min Bibel hver morgen, fordi jeg længtes efter blot at sidde og høre Guds eget ord”, siger Thomas, som til dagligt læser teologi på tredje år.

En fælles erfaring

Men Thomas erfarer også, at så let er det desværre bare ikke. “Det med at sætte tid af til og prioritere Guds ord sker bare ikke af sig selv. Gør jeg ikke noget for det, så går dagen bare med andre ting uden at jeg skænker Bibelen en tanke.”

Thomas står helt sikkert ikke alene med denne erfaring. Mange mennesker erfarer netop på dette område, at en kristen står i en kamp. På den ene side er der noget i en kristen, som virkelig vil fællesskabet med Gud igennem regelmæssig bøn og bibelbrug, og samtidig erfarer vi, at det alligevel er så vanskeligt, at gøre det vi gerne vil.

Den gode vane kan hjælpe

Thomas har opdaget, at den gode vane kan gøre en betydelig forskel. “Efter at have erkendt, at jeg bare ikke får det gjort af mig selv, satte min kone og jeg nogle alarmer til at ringe i løbet af ugen, som betød, at nu var det andagtstid. Intet hokus pokus, blot nogle ugentlige alarmer på mobilen, som var sat til belejlige tidspunkter i ugens løb. Nogle dage om morgenen, andre dage inden vi skulle i seng. Her hjalp det, at vi var to om det, så vi kunne holde hinanden op på det.”

Det kan helt sikkert og så være en super god ide for andre. Men at det ikke løser alle problemer viser Thomas’ erfaring også. “Vi erfarede dog hurtigt, at det kunne føles lidt uoverkommeligt, når alarmen ringede. “Så, nu er det andagtstid, så skal vi læse i Bibelen og bede. Men hvad skal vi læse? Hvordan skal vi læse det? Hvordan skal vi starte og slutte?” Det at holde andagt blev nærmest for flyvsk og uoverkommeligt, fordi det var udefineret og ikke sat i en eller an

den grad af system. Derfor besluttede vi os for at lave en fast liturgi – altså en fast liste over ting, som vi ville gøre til andagt. Det gjorde det meget mere overkommeligt.”

Den faste form kan hjælpe

Det faste tidspunkt og den faste form/liturgi blev for Thomas og hans kone en hjælp i kampen for bøn og bibel i hverdagen. Thomas’ forslag til en liturgi kan være:

  1. Indledende bøn
  2. Synge en salme eller lovsang
  3. Læsning af bibeltekst (enten fra Bibelnøglen eller anden læseplan)
  4. Eventuel snak om det man har læst
  5. Kort afrundende bøn afsluttet med Fadervor

Men kampen for den gode vane stoppede ikke med dette. Thomas fortæller meget ærligt videre: “Når alt det pæne så er sagt, så holdt det ikke særlig længe. Kort efter vi begyndte andagtsvanen, blev vi ramt af en lille oversvømmelse i vores lejlighed, så vi måtte genhuses et par gange. Da de ydre rammer ændrede sig så drastisk, så faldt den stadig unge og skrøbelige vane til jorden. Sådan går det nogen gange og vanen kan ikke bære os igennem alt. Det er os, som skal bære vanen. Min erfaring er dog stadig, at vanen er en stor hjælp!”

Kontakt Thomas

Thomas er en af Bibellæser-Ringens bibelinspiratorer for teens og unge. Han kommer meget gerne ud som forkynder/bibelunderviser i teenklubber og ungdomsgrupper. Du kan finde kontaktinfo her.