Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Du behøver ikke forstå hele Bibelen

Når vi læser i Bibelen gør vi det for at få noget ud af det. Selvfølgelig. Det er klart, og sådan skal det gerne blive ved med at være

Du behøver ikke forstå hele Bibelen

…men sommetider kan vi være så optaget af at skulle trække en pointe ud af bibelteksten, at vi enten gør vold mod den, eller bliver frustreret over, at den tekst vi læser, ikke rigtig siger os noget. Og når vi har det sådan, er det måske fordi vi læser Bibelen med urealistiske forventninger.

I denne artikel fra “Institute for Bible Reading”, bliver der sat fokus på tre forventninger til Bibelen, som på sigt kan skade vores bibelglæde og -brug. Og tre ting som kan hjælpe os til ikke at ende i en uheldig grøft:

  1. En forventning om at bibelteksten kan tages direkte fra bladet og omsættes i mit liv, uden at tage hensyn til, at den er skrevet i forskellige stilarter og til et mellemøstligt samfund for flere tusind år siden.
    I stedet må vi lytte os ind på, hvad det egentlig er teksten handler om. Hvad betød den for dens første læsere? Hvad er dens sammenhæng? Derefter er det lettere for os at finde ind til budskabet og hvad teksten har at sige os i dag.
  2. Første forventning bliver et endnu større problem, når jeg plukker vers og korte passager, uden at holde øje med sammenhængen. Så ender det let med, at jeg læser det som giver mening, og resten er ligegyldigt.
    Men Bibelen er én sammenhængende fortælling. Der er en rød tråd fra første til sidste bogstav, og når vi finder den tråd, så kommer det hele til at hænge bedre sammen og give mere mening. Tråden hedder “Guds frelseshistorie”. Eller hvis vi skal sige det meget kort: Jesus.
  3. Sidste forventning er, at Bibelen taler bedst til mig, når jeg læser den for mig selv, og kun ser den ift mit eget liv. Sagen er bare den, at langt størstedelen af Bibelen faktisk er skrevet til fællesskaber… Både de første tilhørere/læsere, men også for os, som bruger Bibelen i dag. Det er hele verden – og ikke kun dig – Gud vil frelse. Det er hele kirken – og ikke kun dig – Gud sender i mission til verden.
    Dit liv og din historie er vigtig for Gud! Men det er gennem sit folk, at Gud arbejder i vores verden i dag. Derfor giver det også mening at læse i hans ord sammen.

Så det er faktisk ok at læse Bibelen, uden at det hele taler direkte ind i dit liv. Sommetider er det ok bare at læse og lære hvad Bibelen siger om Gud og hans plan for at frelse verden. Du behøver ikke presse en personlig aha-oplevelse frem, hvor det ikke er meningen, at du skal finde den.

God læselyst!