Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Er dårlig samvittighed nødvendigt?

Bibellæsning kan være forbundet med dårlig samvittighed, når man ikke får læst. Men behøver det være sådan?

Er dårlig samvittighed nødvendigt?

Når bibellæsning mest forbindes med dårlig samvittighed, er der fare for, at det går helt i hårdknude, så det bliver et irritationsmoment i stedet for en ressource for troen på Gud og livet i det hele taget. Og desværre er det ikke en sjældenhed, at jeg møder nogen, som har det sådan.
Men hvad er det, der giver den dårlige samvittighed? Jeg har tre bud:

  1. Bibellæseplaner bliver for nogen kilden til den dårlige samvittighed, fordi de mere bliver en påmindelse om det, jeg ikke får læst..
  2. Forventninger om at man skal læse så og så meget så og så ofte for at være en rigtig kristen, er ikke særligt motiverende. Og heller ikke sandt.
  3. Djævelen kan bruge den dårlige samvittighed til at skade dig og din tro.

Vejen frem
“Er der andre muligheder end at stoppe med at læse i Bibelen, hvis bibellæsningen er gået helt i hårdknude for én?” tænker du måske nu. Det tror jeg faktisk der er. Og det vigtigste er, at vi (gen)opdager hvilke privilegier Bibelen rummer. Opmuntringer, Guds direkte tale til mennesker og evangeliet om Kristus!
Dernæst må vi give hinanden frihed til at læse og tilegne os Guds ord på forskellige måder; nogen får struktur ved at bruge læseplaner, andre har det bedst med en løsere form. Nogen læser hverdag, andre læser færre gange. Det er ikke det afgørende. Det afgørende er at vi læser.

Mød Gud
Jeg vil nemlig fastholde, at vi kan ikke klare os uden Guds ord! Vi har brug for at lytte til, hvad han har at sige til os – og det gør vi allerbedst, ved at lære Bibelen at kende indefra! Men dårlig samvittighed er ikke nødvendig, for at det kan lade sig gøre. Tværtimod!

Lasse Holmgaard Iversen, tidl. Landsleder i Bibellæser-Ringen