Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Flere vil gerne høre Bibelen

Interview til Bibelselskabet d. 20. november 2019

Flere vil gerne høre Bibelen

Amerikanske tal viser, at flere og flere foretrækker mundtlig formidling frem for læsning. Alt peger på samme tendens i Danmark, siger Lasse Holmgaard Iversen, landsleder for Bibellæser-Ringen

Netop nu indlæses Bibelen 2020 som lydbog, og allerede nu er det muligt at købe eller streame de første bøger: Første Mosebog og Matthæusevangeliet.

Landsleder i Bibellæser-Ringen Lasse Holmgaard Iversen tror på, lydbogen betyder, at flere kan få åbnet Bibelens univers op:

”Op mod 44% af alle amerikanere er det, man kalder second oral learners. Det betyder, at de foretrækker mundtlig formidling, enten i podcasts, dialogisk undervisning – eller i lydbøger. Dem, der tilhører denne gruppe, som også er stor i Europa, kan sagtens være læsestærke, men de foretrækker at lytte, når de skal lære. Her er et kæmpe potentiale, når vi skal bringe Bibelen ud til flere.”

Tættere på teksten, når vi lytter

Om lydbøger gør os bedre i stand til at forstå mere komplekse tekster eller litteratur, har forskningen endnu ikke et entydigt svar på, fortæller Lasse Holmgaard Iversen, der netop har været på en konference i Oxford om oralitet og formidling. Men lytningen kan noget andet end læsningen:

”Hvis man er auditivt begavet og har nemmest ved at følge en fortælling via lyd, er lydbogen en fordel. Og selv om oplæseren ikke er fysisk til stede, når man lytter til en lydbog, skabes der alligevel en relation til oplæseren og det, der fortælles, som er anderledes og mere umiddelbar, end når vi selv læser.”

Sæt lyd på Bibelen

Lasse Holmgaard Iversen mener, at netop Bibelen er oplagt at formidle mundtligt:

”Rigtig mange af Bibelens fortællinger var mundtlige, før de blev nedfældet på skrift. Tag de gammeltestamentlige fortællinger, for eksempel profetlitteraturen, eller tag evangelierne eller Paulus’ breve, som jo blev læst op i menighederne. De var mundtlige, før de blev skriftlige. Så når vi sætter lyd på Bibelen, kan vi sige, at vi faktisk kommer tættere på de ’oprindelige’ situationer, hvor mennesker har mødt Bibelens ord. Og som Paulus siger i Romerbrevet i Bibelen 2020: Troen kommer altså af, at man hører.”

Vi får flere med

Når Lasse Holmgaard Iversen selv formidler Bibelen, for eksempel til skoleelever eller for større grupper i kirker og lignende, foregår det sommetider som recitation af bibelteksten, og responsen er tydelig:

”Jeg kan mærke, at jeg får flere med fra starten; de forstår det simpelthen lettere og har lettere ved at forholde sig til det, når vi så skal tale om, hvad vi har hørt.”

Begejstret for den nye oversættelse

Lasse Holmgaard Iversen har også været igennem nogle af de gammeltestamentlige tekster, der bliver en del af Bibelen 2020, og også her oplever han et særligt potentiale til at nå nye bibellæsere, hvad enten det er i lyd eller tekst:

”Personligt er jeg ret begejstret for denne nye oversættelse. Over noget tid læste jeg Esajas’ Bog i henholdsvis den nudanske og den ”gammeldanske” (dvs. den autoriserede oversættelse fra 1992) oversættelse, og det var mærkbart lettere for mig at forstå teksten og tage den ind i den nudanske version. Selvfølgelig er der detaljer og teologiske dybder, der går tabt. Derfor anbefaler jeg, at man læser og lytter til den som det, den er: en lettere forståelig bibeludgave, der inviterer nye læsere ind i Bibelens fantastiske univers.”

Af Thomas Godsk Larsen
Interviewet findes på Bibelselskabets hjemmeside