Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Fortællinger som forandrer livet

75% af Bibelen er fortællinger. 15% er poesi. 10% er breve. Det giver os en mulighed for at formidle Bibelen som fortællinger vi deler

Fortællinger som forandrer livet

Hele Bibelen kan fortælles. De 75% fortællende materiale er naturligvis det mest oplagte, men resten kan også formidles som mundtlig fortælling, hvis man som formidler vil øve sig lidt.

Mest for børn

Nogle af os hørte bibelhistorier som børn, men da vi blev ældre var der ikke længere nogen som fortalte for os. Nok fordi det blev betragtet som noget barnligt. Virkeligheden er dog, at de fleste af os godt kan lide at høre en historie, når den er godt fortalt. Og vi kan faktisk også godt omsætte de fortællinger vi hører, til noget som opbygger vores tro, selv om udlægningen af teksten ikke får lige så meget plads, som den oftest gør, når vi samles i kristne fællesskaber. Bibelens fortællinger sætter nemlig tanker i gang i os, og fordi det er Guds ord, taler Gud i disse ord – også selv om vi ikke læser dem op af en bibel.

Bibelens korrekthed

”Men jeg vil helst vide, at jeg hører Guds ord så korrekt og tæt på de oprindelige tekster som muligt” vil nogle af os sige. Vi bliver usikre på korrektheden, hvis det bliver fortalt i stedet for at blive læst op.
Det er sandt, at vi får det mest korrekt, når vi læser det, selv om det vi læser allerede er blevet fortolket i nogen grad, da det blev oversat til dansk. Men at det bliver læst op, betyder ikke nødvendigvis at vi forstår det bedre.
Som sagt så er der mange, som forstår bedre, når ting bliver fortalt. Og hvis vi begyndte at fortælle flere bibelfortællinger til voksne, ville der også være flere af os, som ville begynde at øve os på at gøre det godt.

Hvordan kan man gøre det?

Hvis du gerne vil prøve at arbejde med Bibelens tekster på en mere fortællende måde, er der flere muligheder.

Hvis I er en bibelstudiegruppe, så prøv fx en aften at én læser bibelteksten højt, mens I andre sidder med lukkede øjne og lytter, mens I ser fortællingen for jer.
Lad derefter en genfortælle teksten så godt vedkommende kan.
Bagefter kan teksten læses op igen, mens I lukker øjnene, og igen ser fortællingen for jer.

Brug derefter tid på at tale om, hvad I lægger mærke til i det I har hørt og hvad det fortæller jer om Gud.
Gode spørgsmål kunne være:

  • Hvad bliver der sagt og gjort – og hvad fortæller det os om de personer vi hørte om?
  • Hvilke valg blev truffet? Kunne de have truffet andre valg? Hvad siger det os om personerne, at de traf de valg de gjorde?

Oplæsning kan også kombineres med flere af metoderne i det gratis katalog ”Idéer til bibelstudie”.

God fornøjelse!
Lad Bibelens fortællinger tale til dig på en ny måde, så du lærer Gud bedre at kende!