Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Gode vaner og åndelighed

Hvad er vigtigst, når man vil have gang i personlig bibelbrug? Undersøgelse viser, at gode vaner og metoder ikke gør det alene

Gode vaner og åndelighed

Én af de hyppigste årsager til, at man bruger Bibelen mindre, er, at man har fået en dårlig vane, med ikke at få læst i eller lyttet til Bibelen. Det viser undersøgelsen om bibelbrug fra efteråret 2016, hvor 30% af respondenterne svarer bekræftende til, at man bruger Bibelen mindre på grund af dårlig vane. En anden meget hyppig årsag er mindre tid på grund af forskellige livsbegivenheder som børn eller nyt arbejde (32%).

Motivationen er åndelig

Ser vi på, hvad der motiverer, så er den største årsag ifølge undersøgelsen, det åndelige aspekt. Det, at Bibelen bidrager med liv til min tro på Gud, er årsagen til mere bibelbrug for langt de fleste (31%) sammenlignet med flere andre årsager. De årsager, som har med mere tid og bedre vaner at gøre, er til gengæld i meget mindre grad årsag til øget bibelbrug for respondenterne.

Hvad betyder vanerne, når det kommer til stykket?

Sammenligner man de negative og de positive årsager til mindre eller mere Bibelbrug springer det os i øjnene, at noget af det som altså hæmmer Bibelbrugen mest også er det som betyder mindre for mere bibelbrug hos respondenterne.

Hvis vi vil opmuntre til bibelbrug – og det vil vi – så betyder det for os, at vi ikke per automatik kan forhindre eller transformere dårlige vaner, ved kun at tale om den gode vane, hvis ikke motivationen allerede er hos bibelbrugeren.

Først ånd – dernæst metode

Bibelen som Guds ord og dermed et afgørende element for troens liv, er en motiverende faktor for langt de fleste respondenter. Er den dårlige vane indtrådt, må vi opmuntre og påminde motiverende ved at pege på det åndelige udbytte af bibelbrug, da den åndelige motivation tilsyneladende er forudsætningen for ønsket om den gode vane omkring Bibelbrug. Først når motivationen er til stede hos bibelbrugeren, kan vi inspirere vedkommende til de forskellige måder, der findes til at åbne Bibelen op. Måder der også understøtter den gode vane.

Støt nu