
Åbne Bibelstudiegrupper (ÅBS), som er bibelstudiegrupper der består af nye bibellæsere, og Julie Øhrstrøm har været med i flere af sådanne grupper.
Bibelen 2020 er en ny bibeloversættelse, som det er oplagt at læse med nye, bibellæsere. Det har vi tidligere skrevet om her. Måske skal det være dit efter-corona projekt?
Hvorfor er du begejstret for ÅBS-grupper?
Engang, da jeg i gymnasiet boede på kostskole, havde en af dem jeg boede sammen med arvet en bibel fra sin mormor. Jeg tror nok, at jeg foreslog ham, at vi kunne læse i den sammen, og det var han frisk på – men så panikkede jeg, for hvordan læser man egentlig i Bibelen sammen med en, der læser for første gang? Og især, hvis man ikke engang selv er en rutineret bibellæser? Den gruppe blev desværre aldrig til noget.
Siden har jeg heldigvis fået masser af chancer for at være med i både større og mindre grupper. Nogle gange er mennesker kommet til tro på Jesus, måske endda før vi er gået i gang. Så har jeg jublet indvendig og udvendig sammen med alle englene og Gud selv. Nogle gange er det undren eller mindre skridt, jeg er vidne til, når de spørger: ”Hvorfor oplever jeg ikke, at Gud svarer mig?” eller ”Nej, er Jesus sådan? Det vidste jeg ikke.” Jeg tror, at alle slags spørgsmål og kommentarer, der handler om Jesus, kan være tegn på Helligånden, der arbejder. Og det arbejde er Gud selv nødt til at gøre, for jeg kan ikke skabe den tro, jeg så brændende drømmer om at se. Det er kun Helligånden, der kan tage min veninde og gøre hende til min søster – og derfor beder jeg mere i forbindelse med et åbent bibelstudie, end jeg ellers gør, for her fatter jeg virkelig, at det er Helligånden, som gør arbejdet.
Hvad er det for en type snakke man får i sådan en gruppe?
Det er fantastisk at tale tro ud fra et åbent bibelstudie. Mange kristne ville ønske færre samtaler om hvordan man lever som kristne eller trosforsvar, og flere samtaler der handler om Jesus. Dér er et bibelstudie den oplagte løsning. Man behøver ikke være enige i gruppen. Tværtimod. Det er spændende at få nye vinkler på, hvem han er. Jeg har gennem åbne bibelstudier lært meget om, hvor relevant Jesus er for alle, uanset hvem vi er og hvilket liv, vi lever.
Hvad er det vigtigste man som leder af sådan en gruppe skal kunne?
Hvis man kan læse, lytte, stille spørgsmål og holde af andre, så er man helt perfekt som leder af en åben bibelstudiegruppe. Her gælder det ikke om at komme med alle de rigtige svar, men stille og roligt at læse og lade folk finde deres egne svar i teksten. Man kan stille spørgsmål, men der er ingen grund til at lade en dogmatikhammer falde ned i hovedet på folk – det er Guds ord, vi læser, og han har lovet at tale gennem det.
Gider danskerne læse i Bibelen?
Det gør de. Bibelen er jo lidt af en bestseller, så mange er nysgerrige på dens indhold, men synes den er uoverskuelig at gå i gang med. Særligt hvis de har en nær ven, der er kristen, vil mange synes, det er spændende at få indblik i det, deres ven går så meget op i. Uanset om man ønsker at tro på Jesus eller ej, er han interessant og inspirerende. Åbent bibelstudie har ikke den præmis, at vi skal ende med at mene det samme, men at vi kan være nysgerrige på, hvad vi hver især tager med os fra teksten, og hvad vi lader det betyde for os.
Nogle siger nej, fordi de ikke vil manipuleres til at mene noget bestemt, fx gennem valg af tekster eller spørgsmål, men her er det vigtigt at understrege, at de gerne selv må vælge teksterne og stille spørgsmålene. Her er det deres spørgsmål og holdninger, der er i centrum – og Jesus selv.
Find en guide til at lave en Åben Bibelstudiegruppe her.
Julie Øhrstrøm er gymnasie- og studentersekretær i Nord- og Midtjylland i Kristeligt Forbund for Studerende.