Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Hvis Bibelselskabet ikke var der - så ville man opfinde det

2014 er 200-året for Bibelselskabet. Men hvad skal vi egentlig bruge et bibelselskab til i dagens Danmark?

I 2014 markerer Bibelselskabet sit 200 års jubilæum med aktiviteter og arrangementer over hele landet. Menhvorfor har vi et bibelselskab? Kunne Bibelen ikke lige så godt udgives af et almindeligt forlag? Til det svarer bibelselskabets generalsekretær Morten Thomsen Højsgaard:

”Bibelen er noget andet, noget mere end en bog. Den er et helligt skrift, ikke bare for millioner, men for milliarder af mennesker over hele kloden. Den er også et stykke levende kulturhistorie, som skiller sig markant ud. Bibelens fortællinger er så fængende, så gribende og så klare, at de knytter folk sammen og skaber et fælles rum. Tænk, at ni ud af ti danskere, yngre såvel som ældre, den dag i dag faktisk kender Bibelens beretninger om Adam og Eva, om Noa, om julen og om påsken.

Bibelen er samtidig en samling af tekster, der oprindelig er skrevet på sprog, hebraisk og græsk og en lille smule aramæisk, som kun få mennesker i dag behersker. Derfor skal Bibelen oversættes og formidles igen og igen for at kunne blive forstået af nye generationer.

Alt dette betyder, at Bibelen har det godt i hænderne på et bibelselskab, hvis hovedformål er at åbne og udbrede netop dette helt unikke værk. Som organisation samler Bibelselskabet folk med interesse i og viden om en meget bred vifte af alt det, der hører Bibelens forunderlige verden til.

Lige siden begyndelsen i Danmark for 200 år siden har Bibelselskabet desuden appelleret bredt og samlende til de forskellige grene af kirken. Og ved at forene kræfterne og engagementet i et professionelt foretagende med et klart formål, ja, så styrkes mulighederne også for at bevare og udbygge Bibelens plads som noget helt særligt i samfundet, i sproget, i kulturen og i kirkelivet.

Hvis Bibelselskabet ikke var, ja, så tror jeg, at man hurtigt ville opfinde det. For det gavner og hjælper en lang række andre organisationers arbejde, at nogen på fællesskabets vegne tager sig opmærksomt og kærligt af alt det med at oversætte, udgive og distribuere verdens vigtigste bog, som samtidig er det fælles grundlag for den kristne tro.”

Info
Det Danske Bibelselskab er en almennyttig organisation, som blev stiftet i 1814. Bibelselskabet udgiver den autoriserede oversættelse af Bibelen, som benyttes i folkekirken og de fleste andre kirkesamfund i Danmark. Selskabet støtter gennem indsamlinger det internationale arbejde med Bibelen. Hendes Majestæt Dronning Margrethe II er Bibelselskabets protektor.

Læs mere om Bibelselskabets historie og nye projekter i jubilæumsåret 2014 her.

Foto: Les Kaner