Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Kan man forberede julen åndeligt?

Du er nok med på, at julen handler om Jesu fødsel. Men måske har du det også som jeg: Det er svært at få det med Jesus til at fylde i juleforberedelserne...

Kan man forberede julen åndeligt?

I år har jeg overvejet at opgive julen.

Jeg overvejede det i hvert fald i fem minutter, men så droppede jeg det igen, fordi jeg ikke helt kunne gennemskue hvad jeg skulle lave d.24. december, når min kone og familie skal mødes til juleaften hos mine forældre… Tanken dukkede ikke op, fordi jeg har noget imod julen. Tværtimod! Men jeg blev frustreret over, hvor svært jeg har ved at få fokuseret ind på den åndelige del af julen – “det som julen egentlig handler om”, som vi siger.

Når vi kommer hen i midten af november, så begynder vi at koordinere julegaver, få aftalt hvornår vi skal have familie tam-tam, hvem der sørger for rødkål til julefrokosten og alt det der. Det er for så vidt fint nok. Jeg kan godt lide alt det hyggelige og ikke mindst al maden – men jeg syntes det er svært at indfri mit ellers fromme ønske om lidt Jesus i julen placeret i alt det her.

Jul – en mulighed for at styrke troen

Men i stedet for at opgive julen, har jeg overvejet, hvad jeg i stedet kan gøre. Måske kan det også inspirere dig, som måtte have samme frustration som mig.

Omfavn julefrokosten

Det første jeg vil gøre er at omfavne juleforberedelserne og sige til mig selv: “Vi planlægger juleaktiviteterne, fordi der er en festlig anledning; nemlig Jesu fødsel!”
Selv om meget handler om traditioner og om at butikkerne skal tjene penge, så er den helt oprindelige årsag til alt det her juleshow vel, at man gerne vil markere Jesu komme til verden med et brag af en fest?

Så når jeg vover mig ud i juleræset i indkøbscenteret, for at købe gaver til min familie, så er det fordi vi har noget at fejre. Og når vi har julefrokost på jobbet, så er det fordi at julens anledning er noget særligt.

Adskil advent og jul

For det andet vil jeg forsøge at lade kirkeåret tale til mig.

Ret beset så er det først jul fra d.24. december og frem til Hellig tre konger. Adventstiden, som begynder på søndag, er egentlig en kategori for sig selv, som har til formål at forberede os på julen. I kirken vil vi i de kommende uger høre nogle alvorlige bibeltekster i, som taler tydeligt om behovet for en frelser, så hvis jeg prøver at lytte mig ind til deres indhold, så er der faktisk en hjælp at hente her.

Adventstidens budskab står i skærende kontrast til det hyggelige vi ser frem mod i den “søde juletid”. Og måske kan det gøre, at jeg åndeligt set bliver skarpere på julens budskab til mig?

Lad julemusikken forkynde

Til december hører også en masse julemusik, som kan pege os hen mod julens kerne. Og nej, det er ikke “Last Christmas” eller Rasmus Seebach jeg tænker på her. Men der er både nye og gamle sange, som minder os om, at Jesus er julens centrum. Og musik kan noget helt særligt, fordi musik og gode tekster ofte går “lige ind” i hjernen og hjertet.

Så jeg planlægger at tage til en julekoncert eller to, og så vil jeg gå og synge nogle af de her gode sange for mig selv fra nu af og indtil jeg ikke orker mere.

Glædelig forberedelsestid

Man kunne finde på flere ting. Og det syntes jeg, at du skal gøre, hvis du også har det sådan, at december er hyggelig, men ikke så trosstyrkende, som du egentlig gerne ville.

Jeg tror på, at det kan lade sig gøre!

Lasse Holmgaard Iversen, landsleder i Bibellæser-Ringen