Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Med Job i hjertet

Mød Bibelnøglens skribenter og hør om deres arbejde med teksterne. Her er det teolog og sjælesørger Dan K. Månsson, som har skrevet forklaringer til den første del af Jobs Bog oktober kvartal.

Med Job i hjertet

Du har skrevet forklaringer til Jobs Bog kapitel 1-14. Hvad fik du selv ud af at arbejde med de tekster?

Jeg har undervist i Jobs Bog flere gange og holdt en del foredrag om lidelse, hvor jeg har taget udgangspunkt i Job-fortællingen. Jeg bliver ikke rigtig færdig med Jobs Bog. Ikke fordi jeg har haft meget lidelse i mit eget liv indtil nu. Men den giver mig så meget godt stof til mit sjælesorgsarbejde, hvor jeg møder lidende mennesker. Min store frygt er at komme til at lyde som en af Jobs venner.

 

Opdagede du noget nyt eller overraskende?

Denne gang slog det mig, hvor snublende nært det kan være at tænke og tale som Jobs venner. De lyder så oprigtige og gudfrygtige i deres råd til Job, mens Job selv lyder så ufrom. De er vildt empatiske til at begynde med, men det vedbliver de ikke.

 

Du er sjælesørger og tilbyder samtaler om troen og livet – gav det en særlig vinkel på at skrive til Jobs Bog?

Jeg tror, at vi alle læser Bibelen med det liv, vi har levet og lever. Derfor kan tekster, vi har læst tidligere, pludselig åbne sig for os på nye måder. Jeg oplever nogle gange, at jeg læser noget, jeg ikke kan mindes at have læst før, selvom jeg er ret sikker på, at jeg har læst hele Bibelen mindst én gang. Det handler om, at teksten taler ind i den erfaringsverden, jeg nu har.

Når jeg denne gang skulle læse Jobs Bog og formulere refleksioner til andres bibellæsning, så sker det jo ud fra min erfaringsverden, som klart er optaget af sjælesorg, af nutidige menneskers lidelser og søgen efter mening og relation til Gud.

 

Teologisk er Jobs Bog ikke noget opløftende projekt. For den giver ikke svar på det spørgsmål, teologien gerne ville have svar på: hvorfor lider mennesker? Hvorfor rammes nogle mennesker hårdere end andre? Sjælesørgerisk er Jobs Bog et spejl og en kilde for det lidende menneske og den oprigtige sjælesørger.

Tidligere var bibelbrug i sjælesorgen – lidt karikeret – kendetegnet ved, at sjælesørgeren først lyttede til det lidende menneske, hvorpå sjælesørgeren læste et bibelvers, som den lidende kunne tage til sig, og endelig sluttede samtalen med en bøn om Guds hjælp. Sjælesorg i dag er i højere grad kendetegnet ved at bruge Bibelen som spejling. Det lidende menneske hører en bibeltekst (en fortælling, en bibelsk salme, en brevtekst), som det inviteres til at spejle sin egen lidelse, sit eget gudsbillede eller egne erfaringer i. Gennem den spejling, hvor vedkomne genkender sig selv og sin situation, kan relationen til Gud fornyes. Som Leif Gunnar Engedal skriver, er sjælesorgens mål et møde mellem Guds hjerte og menneskets sjæl.