Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Om Romerbrevet: "Hvert kapitel er værd at gå i nærkamp med"

Olof Edsinger er forfatter til "En guide til Romerbrevet". Han opfordrer til at vi nærlæser dette brev - også selv om det er kendt stof for mange

Om Romerbrevet: "Hvert kapitel er værd at gå i nærkamp med"

“En guide til Romerbrevet” er titlen på en – ja, guide til et af Bibelens mest læste breve.

Hør hvad forfatteren, generalsekretær i Evangelisk Alliance i Sverige og bibelunderviser Olof Edsinger siger om Romerbrevet og hans arbejde med dette skrift:

Hvad er det vigtigste budskab fra Romerbrevet til kristne i dag?

Traditionelt har man jo sagt, at det centrale ærinde i Romerbrevet er spørgsmål om retfærdiggørelse ved tro. Personligt vil jeg gerne kvalificere dette, ved at tilføje tro på Kristus, for Paulus’ teologi kredser trods alt om kring hvad Gud har gjort i og med Jesu død og opstandelse for vor skyld. Men det som slår mig, når jeg læser Romerbrevet er også hvor mange forskellige temaer som behandles i de 16 kapitler. Hvad vi hver især opfatter som det vigtigste kan variere. Mit grundlæggende råd er: Bliv ikke færdig med det her brev for hurtigt. Hver enkelt kapitel er værd at gå i nærkamp med!

Hvad fik du selv ud af at arbejde med denne guide?

Det var med en vis bæven jeg begyndte med dette skriveprojekt. Foruden at Romerbrevet er det længste bevarede brev fra antikken, er det en sværvægter i teologiens verden. Det er også et brev, som i flere tilfælde har formået at – bogstavelig talt – forandre historiens gang. Personligt er jeg blevet slået af kraften i det som Paulus sætter ord på, og af de mange emner han formår at behandle i brevet som helhed.

Skrev Paulus meget uklart, siden der er diskussion om flere af de emner, som Paulus gennemgår i Romerbrevet?

Dele af brevet er teologisk tungt, og selve ræsonnementerne kan ind imellem være lidt fortættede. Så jo – jeg kunne godt ønske mig, at Paulus nogle steder havde brugt lidt flere ord på at forklare sine pointer. Siden er der jo opstået en lang tolkningshistorie omkring dette brev på både godt og ondt. Måske er vi ind imellem for hurtige til at drage konklusioner om hvad Paulus ville fremhæve! Men frem for alt tænker jeg, at de teologiske debatter om dette brev peget på noget positivt: Det rummer store og vigtige sandheder, som får betydning både for os selv og for kirkens grundlæggende teologi.

Er det kun en diskussion for teologer eller har den også relevans for trosliv i dag?

Der findes ganske vist spørgsmål i Romerbrevet, som i høj grad har engageret teologerne. Men når man ser på Paulus’ hovedbudskab er der ingen tvivl om, at det har stor relevans for vores personlige trosliv – i dag så vel som da det blev skrevet. Jeg vil også gerne slå et slag for brevets anden halvdel, som nok traditionelt er blevet opfattet som knap så vigtigt. Også dér er der vældig meget godt at hente, både til vores personlige liv og hvordan vi lever i vores lokale fællesskaber.

Køb “En guide til Romerbrevet” her.